Koronavírus Počet obetí koronavírusu v Južnej Afrike prekročil 5-tisícovú hranicu

20.07.2020 Celý región

Johannesburg 20. júla (TASR) - Počet obetí koronavírusu v JAR prekročil 5-tisícovú hranicu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje zverejnené v nedeľu touto najviac postihnutou krajinou afrického kontinentu.

V krajine za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 85 obetí, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 5033.

Podľa údajov juhoafrického ministerstva zdravotníctva bolo za uplynulý deň zaznamenaných 13.449 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet infikovaných v krajine tak dosiahol 364.328.

Minister zdravotníctva Zweli Mkhiz vyzval obyvateľov krajiny, aby dodržiavali odporúčané hygienické opatrenia. "Ako vláda sme zmobilizovali všetky zdroje ... vláda to však nemôže zvládnuť jednostranne," vyhlásil minister.

"Sme veľmi znepokojení - zdá sa, že sa dostavila únava a Juhoafričania upúšťajú od ostražitosti v čase, keď šírenie infekcie je na prudkom vzostupe," vyhlásil minister. "Vidíme slabé alebo žiadne sociálne dištancovanie v komunitách. Ľudia upúšťajú od nosenia rúšok, alebo ich nosia nasadené nesprávne," poznamenal.
 

WHO: Očkovanie proti koronavírusu by sa mohlo začať v polovici 2021

Ženeva 20. júla (TASR) - S rozsiahlym očkovaním proti novému typu koronavírusu by sa mohlo začať v polovici budúceho roka. Pre agentúru DPA to uviedla hlavná vedecká pracovníčka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zároveň vyjadrila opatrný optimizmus ohľadom súčasného stavu výskumu a vývoja očkovacích látok proti koronavírusu.

"Máme teraz viac ako 20 kandidátov (na vakcínu) v klinických štúdiách. Dúfame, že aspoň pár z nich bude fungovať. Bola by to veľká smola, keby všetky zlyhali," povedala expertka WHO Soumya Swaminathanová.

"Takže, ak máme byť veľmi reálni, vidíme rozsiahle nasadenie vakcíny niekedy v polovici roku 2021," povedala s tým, že s istotou to nie je možné predpovedať.

Globálne úsilie o vývoj vakcíny podľa nej postupuje mimoriadne rýchlym tempom. Zdôraznila, že od januára, keď bola zverejnená genetická sekvencia nového vírusu, až po začiatok prvého testovania vyvíjanej očkovacej látky ubehli iba tri mesiace.

Nový koronavírus sa prvýkrát objavil v stredočínskom meste Wu-chan koncom minulého roka. Odvtedy sa rozšíril takmer do všetkých kútov sveta, zabil viac ako 600.000 ľudí a infikoval viac ako 14 miliónov. Spojené štáty sú na prvom mieste na svete v počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.
 
 
 

Čierna Hora hlási 116 nových prípadov ochorenia COVID-19

Záhreb 20. júla (TASR) - Čiernohorské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo doposiaľ najvyšší denný prírastok nových prípadov ochorenia COVID-19. Za 24 hodín pribudlo vtedy v krajine 116 infikovaných. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra HINA.

Počet infikovaných na 100.000 obyvateľov tak dosiahol počet 281, čo je výrazne viac, než evidujú ostatné štáty v regióne.

Od začiatku marca až do polovice mája Čierna Hora v rámci prvej vlny koronavírusovej epidémie zaznamenala 324 prípadov a deväť úmrtí. V druhej vlne, ktorú úrady evidujú od polovice júna, však podľa agentúry HINA úrady zaregistrovali 1771 prípadov a 23 úmrtí.

Podľa epidemiológov je veľkým problémom pri kontrole epidémie skutočnosť, že infikovaní častokrát úmyselne zamlčiavajú, s kým prišli do kontaktu, čím sa tieto osoby snažia chrániť. Zároveň však umožňujú bezpríznakovým osobám šíriť vírus ďalej.

Hlavné mesto Čiernej Hory Podgorica zaviedlo v piatok povinnosť nosiť rúška pre osoby staršie než sedem rokov v uzavretých priestoroch i vonku.

Úrady tiež zakázali zhromažďovanie viac 40 osôb vo vonkajších priestoroch a do 20 osôb v priestoroch uzavretých.

V pohostinstvách môžu pri jednom stole sedieť najviac dvaja ľudia a na vonkajších terasách maximálne štyri osoby.

Čierna Hora sa aktuálne nachádza na zozname tretích krajín, pre ktoré sa od 16. júla zrušili obmedzenia cestovania do Európskej únie, zavedené v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu.

Kritériami na zaradenie do zoznamu sú najmä epidemiologická situácia, opatrenia zavádzané na zabránenie šíreniu choroby COVID-19, ako aj hospodárske a sociálne hľadiská.

Rada EÚ pripomenula, že tento zoznam sa bude podľa potreby aktualizovať každé dva týždne.
 
 

India zaznamenala rekordných 40.425 prípadov nákazy

Naí Dillí 20. júla (TASR) - India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 40.425 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný nárast, informovala v pondelok s odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov agentúra AP.

V Indii dosiaľ celkovo zaznamenali 1.118.043 prípadov infekcie vrátane 27.497 úmrtí.

Indické ministerstvo zdravotníctva v nedeľu večer informovalo, že miera úmrtnosti na nový koronavírus, ktorá aktuálne predstavuje 2,49 percenta, "progresívne klesá" vďaka účinnej stratégii boja s infekciou a intenzívnemu testovaniu.

V Indii, ktorá je domovom približne 1,4 miliardy ľudí, pripadá na milión ľudí takmer 10.000 testov. Podľa Indickej rady pre lekársky výskum (ICMR) v krajine momentálne na koronavírus denne otestujú vyše 300.000 ľudí, pričom v marci to bolo len niekoľko stoviek.

V Indii došlo v uplynulých týždňoch k nárastu prípadov infekcie, v dôsledku čoho vo viacerých častiach krajiny opätovne zavádzajú lokálne obmedzenia pohybu.
 
 

Británia kúpi 90 miliónov dávok experimentálnej vakcíny proti COVID-19

Londýn 20. júla (TASR) - Británia podpísala v pondelok zmluvu o kúpe 90-tich miliónov dávok dvoch experimentálnych vakcín proti koronavírusu, ktorú vyvíjajú medzinárodné farmaceutické spoločnosti. Informovala o tom agentúra AP.

Britská vláda sa vyjadrila, že sa jej podarilo zabezpečiť prístup k 60-tim miliónom kusov vakcíny od francúzskej spoločnosti Valneva a 30-tim miliónom dávok zo spolupráce americkej firmy Pfizer s nemeckou BioNTech.

Prednedávnom Británia taktiež podpísala zmluvu na kúpu 100 miliónov dávok vakcíny s britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca, ktoré boli zaslané na testovanie Univerzite v Oxforde. Tá by mala výsledky rozborov oznámiť neskôr v pondelok, píše AP.

"Stále je tu možnosť, že možno nikdy vakcínu nezískame. Keď ju aj vyvinieme, musíme byť pripravení na to, že nebude preventívne chrániť pred vírusom, ale iba zmierni príznaky," upozornila šéfka pracovnej skupiny vlády na výrobu a distribúciu vakcínu Kate Binghamová, píše internetová stránka stanice BBC.

Napriek nejasnej účinnosti vakcín Británia už spolu s ďalšími bohatšími krajinami investovali do očkovacích látok od viacerých farmaceutických korporácií. Urobili tak v snahe zabezpečiť dostatočnú výrobnú kapacitu a urýchliť tým vývoj aspoň jednej efektívnej vakcíny.

Momentálne sa vo fáze klinického výskumu vo svete nachádza 23 rôznych vakcín proti koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, informuje BBC.
 
 

Počet obetí COVIDu-19 v Taliansku klesá

Rím 20. júla (TASR) - Počet úmrtí na nový koronavírus sa v Taliansku znížil na rekordne nízku úroveň - zo soboty na nedeľu pribudli len tri smrteľné prípady.

V regióne Lombardsko, ktoré bolo svojho času v krajine ohniskom pandémie COVIDu-19, nezaznamenali za posledných 24 hodín dokonca žiadne úmrtie - stalo sa tak po prvý raz od 22. februára. Informovala o tom agentúra APA.

V Lombardsku pribudlo v nedeľu 33 nových prípadov nákazy. V tamojších nemocniciach je s koronavírusovým ochorením hospitalizovaných aktuálne 148 pacientov, z toho 22 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Koronavírusu v Lombardsku doteraz podľahlo 16.788 ľudí.

V dôsledku infekcie koronavírusom zomrelo v Taliansku od vypuknutia nákazy 20. februára doposiaľ 35.045 ľudí. Za 24 hodín bolo hlásených 219 nových prípadov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva s tým, že deň predtým pribudlo 249 infikovaných.

Počet aktívnych prípadov v krajine klesol na 12.440 a počet pacientov v nemocniciach sa znížil na 743, čo je o 14 menej, než ich bolo deň predtým. Na oddeleniach intenzívnej starostlivosti je momentálne 49 osôb. Počas vrcholu pandémie v krajine v marci ich ležalo na týchto jednotkách pritom viac než 4000, pripomenula APA.
 

Vyberte región